Pierogi z suszonymi morelami z przepisu naszej babci. Idealne zamiast klasycznych pierogów na słodko. Zdecydowanie smakują jak święta, ale wcinamy je nie tylko w grudniu!
składniki:
około 400 g suszonych moreli
1 laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
szklanka wody
łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
cukier do smaku
przyrządzanie:
- Ciasto wykonaj według tego przepisu >>>>>klik>>>>>wychodzi najlepsze!
- Morele wrzucamy do garnuszka, dodajemy przyprawy i cukier . Zalewamy wodą – woda powinna przykryć morele.
- Gotujemy na średnim ogniu ok. 35 minut.
Odcedzamy na durszlaku, wyjmujemy przyprawy i morele drobno siekamy. - Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdy placuszek położyć farsz. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką.
- W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać po kilka pierogów i gotować kilka minut.