Pierogi z suszonymi morelami z przepisu naszej babci. Idealne zamiast klasycznych pierogów na słodko. Zdecydowanie smakują jak święta, ale wcinamy je nie tylko w grudniu! 
 
 
 
składniki: 
około 400 g suszonych moreli
1 laska wanilii
1 łyżeczka cynamonu
szklanka wody
łyżeczka świeżo startej skórki pomarańczowej
cukier do smaku
przyrządzanie:
- Ciasto wykonaj według tego przepisu >>>>>klik>>>>>wychodzi najlepsze!
- Morele wrzucamy do garnuszka, dodajemy przyprawy i cukier . Zalewamy wodą – woda powinna przykryć morele.
- Gotujemy na średnim ogniu ok. 35 minut.
 Odcedzamy na durszlaku, wyjmujemy przyprawy i morele drobno siekamy.
- Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wykrawać kółka. Na każdy placuszek położyć farsz. Ułożyć na stolnicy delikatnie obsypanej mąką.
- W dużym garnku zagotować wodę. Wrzucać po kilka pierogów i gotować kilka minut.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














