Zdrowe i smaczne pierogi z wieprzowiną gotowane na parze. Polecam serdecznie i życzę smacznego!!!
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
Farsz:
- 30 dag.mielonej wieprzowiny
- 10 dag. mrożonych krewetek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego
- łyżka oleju sezamowego
- kawałek imbiru
- 3 dymki
- sol
- pieprz
Sos:
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- cebula
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
- łyżka oleju arachidowego
- 10 dag.orzeszków ziemnych
- do posypania:
- pół pęczka szczypiorku
- papryczka chilli
Przygotowanie:
Do mąki wlać 3/4 szklanki letniej wody i wyrobić gładkie ciasto. Mięso wymieszać z posiekanymi krewetkami, dodać starty imbir i posiekane dymki. Wlać sos sojowy i wino ryżowe. Przyprawić solą i pieprzem.
Przyrządzić sos: sos sojowy wymieszać z posiekanym czosnkiem, cebulą, olejem, sokiem z cytrynyi uprażonymi na suchej patelni orzeszkami. Ciasto cienko rozwałkować i wykroić kółka. Układać na nich farsz i zlepiać pierogi. W garnku zagotować wodę i ułożyć pierogi na wkładce do gotowania na parze. Gotować ok. 15 minut. Posypać posiekanym szczypiorkiem i chilli. Pierogi podawać z sosem.