Pyszne pierogi z mąki gryczanej.
składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki gryczanej
- pół szklanki wrzątku
- 50 ml zimnej wody
- sól
- 300 g sera białego
- jajo
- 20 g masła
- sól
przyrządzanie:
- Ser rozgnieć z masłem, jajem i odrobiną soli.
- Mąkę gryczaną przesiej na stolnicę.
- W powstałym kopczyku zrób dołek i wlewaj stopniowo wrzątek z solą. Wyrób aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Wsyp mąkę pszenną, dodaj zimna wodę i ponownie zagnieć ciasto. Rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- W rozwałkowanym cieście wycinaj krążki o średnicy około 6 cm. Nakładaj na nie farsz i składaj krążki na pół, zlepiając brzegi palcami lub widelcem.
- Gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze około 3 minuty.
- Podawaj polane masłem lub śmietaną.