Pyszne pierogi z mąki gryczanej.

składniki: 
- 200 g mąki pszennej
- 200 g mąki gryczanej
- pół szklanki wrzątku
- 50 ml zimnej wody
- sól
- 300 g sera białego
- jajo
- 20 g masła
- sól
przyrządzanie:
- Ser rozgnieć z masłem, jajem i odrobiną soli.
- Mąkę gryczaną przesiej na stolnicę.
- W powstałym kopczyku zrób dołek i wlewaj stopniowo wrzątek z solą. Wyrób aż do uzyskania jednolitego ciasta.
- Wsyp mąkę pszenną, dodaj zimna wodę i ponownie zagnieć ciasto. Rozwałkuj na grubość około 1 cm.
- W rozwałkowanym cieście wycinaj krążki o średnicy około 6 cm. Nakładaj na nie farsz i składaj krążki na pół, zlepiając brzegi palcami lub widelcem.
- Gotuj w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze około 3 minuty.
- Podawaj polane masłem lub śmietaną.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














