Grillowana pierś z kurczaka podana z bukietem warzyw
składniki:
- limonka
- łyżeczka ziół
- 8 łyżek sosu sojowego
- 4 filety z kurczaka
- 200 g groszku
- 200 g marchwi
- 2 cukinie
- 2 łyżki oleju
- chilli
- 6 łyżek sosu sojowego
- 100 ml bulionu warzywnego
- kiełki grochu
- sezam
przyrządzanie:
- Limonkę sparzyć, osuszyć, zetrzeć z niej skórkę i wycisnąć sok, wymieszać z ziołami i 8 łyżkami sosu sojowego.
- Mięso umyć, włożyć do przygotowanej marynaty na 10 minut.
- Warzywa oczyścić. Strąki groszku zostawić w całości, marchew pokroić w cienkie plastry. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej. Dodać groszek, smażyć około 1 minutę. Dodać cukinię i marchew, smażyć 2 minuty. Doprawić chilli, solą i 4 łyżkami sosu sojowego. wlać bulion, gotować 5 minut.
- Mięso włożyć na rozgrzaną patelnię grillową, smażyć z każdej strony około 3 minuty.
- kiełki umyć, osączyć, razem z 2 łyżkami sezamu, dodać do warzyw, dusić 2 minuty. mięso pokroić w plastry, skropić resztą sosu sojowego, podać na warzywach.