Co przygotować na obiad, aby posmakowało najmłodszym? Polecamy chrupiącą pierś panierowaną w ziołowej otoczce, z rozpływającym się żółtym serem. Pycha!
składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
1 duża cebula
6 plasterków sera żółtego
1 duża kulka mozzarelli
2 szklanki bułki tartej
3 jajka
sól , pieprz
bazylia, oregano, zioła prowansalskie
czosnek granulowany
przyrządzanie:
1. Pierś przekrawamy na 6 kotletów , delikatnie rozbijamy , oprószamy z obu stron sola , pieprzem i czosnkiem.
2. Cebulkę siekamy drobno i smażymy na maśle.
3. Jajko roztrzepujemy z solą i pieprzem , bułkę tartą mieszamy z mieszanką ziół. Maczamy każdą pierś w jajku a następnie w bułce tartej , czynność powtarzamy.Smażymy piersi na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
4. Po odwróceniu na drugą stronę kładziemy na każdy kotlet łyżkę cebuli , przykrywamy plastrem sera żółtego i mozzarelli. Smażymy na wolnym ogniu do roztopienia się sera.
Spróbuj też: Chłodnik na dwa sposoby