Smakują Ci skrzydełka z popularnej sieciówki restauracji? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość, już teraz możesz przygotować w domu o wiele zdrowszą wersję tego mięsnego kąska!
składniki:
- 1 kg skrzydełek (10 sztuk = 20 kawałków)
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 1 łyżeczki ostrej papryki
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- sól
- 1 duże jajko
- 3/4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- sól
- mąka
- olej rzepakowy
przyrządzanie:
- Skrzydełka myjemy i kroimy w stawach na 3 części. Lotki (najcieńsze części) wyrzucamy.
- Mięso nacieramy przyprawami i odstawiamy na 30 min. do lodówki.
- Wszystkie składniki na ciasto wsypujemy do miski i mieszamy ze sobą tak, aby powstało ciasto „naleśnikowe”, powinna powstać gładka i jednolita konsystencja.
- Do ciasta wrzucamy przyprawione skrzydełka, mieszamy dokładnie i zostawiamy na 30 min (już nie w lodówce).
- Na głębokiej patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju.
- Kawałki kurczaka obtaczamy dodatkowo w mące i kładziemy na olej. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 10-15 min aż się zarumienią.
- Aby odsączyć nadmiar tłuszczu, usmażone skrzydełka kładziemy na ręcznik papierowy, który go wchłonie.