Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

PIKANTNY SOS Z PAPRYKI do kanapek, mięsa

Sos paprykowy według naszego przepisu sprawia, że nawet zwykła kanapka nagle nabiera z nim wyjątkowego smaku. Sos generalnie sprawdzi się wszędzie tam gdzie ketchup, czyli do kanapek, hot dogów, mięs czy wędlin ryb.

Adjika_800

składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 - 2 szt. papryczki chili
  • 2 cebule
  • 150 g czosnku (2 główki)
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg jabłek (np. szara reneta)
DODATKI
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju
  • przyprawy: po 1 łyżeczce kolendry, nasion kopru oraz po 1/2 łyżeczki ostrej papryki, zmielonego pieprzu

przyrządzanie:

  • Najpierw przygotować warzywa: pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę.
  • Paprykę pokroić na 4 ćwiartki, usunąć nasiona, następnie pokroić w kosteczkę. Papryczkę chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Cebulę, czosnek, marchewkę i jabłka obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne.
  • Wszystkie warzywa włożyć do dwóch dużych garnków i pod przykryciem zagotować na większym ogniu, w międzyczasie 1 – 2 razy zamieszać.
  • Po zagotowaniu dodać dodatki: ocet, cukier, sól i oliwę oraz przyprawy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. W trakcie gotowania od czasu do czasu warzywa wymieszać.
  • Rozgnieść warzywa praską do ziemniaków lub rozdrobnić w melakserze na małe cząsteczki i gotować pod przykryciem przez kolejną 1 godzinę, już na nieco mniejszym ogniu, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
  • Zdjąć pokrywę i gotować jeszcze przez ok. 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Wlewać gorący sos do wyparzonych i suchych słoików, zamknąć czystymi i suchymi wieczkami, odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w spiżarce, piwnicy lub szafce kuchennej.