Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

PIKANTNY SOS Z PAPRYKI do kanapek, mięsa

Sos paprykowy według naszego przepisu sprawia, że nawet zwykła kanapka nagle nabiera z nim wyjątkowego smaku. Sos generalnie sprawdzi się wszędzie tam gdzie ketchup, czyli do kanapek, hot dogów, mięs czy wędlin ryb.

Adjika_800

składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 1 kg czerwonej papryki
  • 1 - 2 szt. papryczki chili
  • 2 cebule
  • 150 g czosnku (2 główki)
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg jabłek (np. szara reneta)
DODATKI
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy lub oleju
  • przyprawy: po 1 łyżeczce kolendry, nasion kopru oraz po 1/2 łyżeczki ostrej papryki, zmielonego pieprzu

przyrządzanie:

  • Najpierw przygotować warzywa: pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę.
  • Paprykę pokroić na 4 ćwiartki, usunąć nasiona, następnie pokroić w kosteczkę. Papryczkę chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Cebulę, czosnek, marchewkę i jabłka obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne.
  • Wszystkie warzywa włożyć do dwóch dużych garnków i pod przykryciem zagotować na większym ogniu, w międzyczasie 1 – 2 razy zamieszać.
  • Po zagotowaniu dodać dodatki: ocet, cukier, sól i oliwę oraz przyprawy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. W trakcie gotowania od czasu do czasu warzywa wymieszać.
  • Rozgnieść warzywa praską do ziemniaków lub rozdrobnić w melakserze na małe cząsteczki i gotować pod przykryciem przez kolejną 1 godzinę, już na nieco mniejszym ogniu, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
  • Zdjąć pokrywę i gotować jeszcze przez ok. 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Wlewać gorący sos do wyparzonych i suchych słoików, zamknąć czystymi i suchymi wieczkami, odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w spiżarce, piwnicy lub szafce kuchennej.