Sos paprykowy według naszego przepisu sprawia, że nawet zwykła kanapka nagle nabiera z nim wyjątkowego smaku. Sos generalnie sprawdzi się wszędzie tam gdzie ketchup, czyli do kanapek, hot dogów, mięs czy wędlin ryb.
składniki:
- 3 kg pomidorów
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 - 2 szt. papryczki chili
- 2 cebule
- 150 g czosnku (2 główki)
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg jabłek (np. szara reneta)
DODATKI
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oliwy lub oleju
- przyprawy: po 1 łyżeczce kolendry, nasion kopru oraz po 1/2 łyżeczki ostrej papryki, zmielonego pieprzu
przyrządzanie:
- Najpierw przygotować warzywa: pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki oraz nasiona z komór. Miąższ pokroić w kosteczkę.
- Paprykę pokroić na 4 ćwiartki, usunąć nasiona, następnie pokroić w kosteczkę. Papryczkę chili pozbawić pestek i drobno posiekać. Cebulę, czosnek, marchewkę i jabłka obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek drobno posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne.
- Wszystkie warzywa włożyć do dwóch dużych garnków i pod przykryciem zagotować na większym ogniu, w międzyczasie 1 – 2 razy zamieszać.
- Po zagotowaniu dodać dodatki: ocet, cukier, sól i oliwę oraz przyprawy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 1 godzinę. W trakcie gotowania od czasu do czasu warzywa wymieszać.
- Rozgnieść warzywa praską do ziemniaków lub rozdrobnić w melakserze na małe cząsteczki i gotować pod przykryciem przez kolejną 1 godzinę, już na nieco mniejszym ogniu, w międzyczasie od czasu do czasu zamieszać.
- Zdjąć pokrywę i gotować jeszcze przez ok. 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Wlewać gorący sos do wyparzonych i suchych słoików, zamknąć czystymi i suchymi wieczkami, odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w spiżarce, piwnicy lub szafce kuchennej.