Wspaniałe w smaku danie z bararaniny , ryżu oraz warzyw i przypraw zasmakują najbardziej wymagajacym osobom. Życzę smacznego!!!
Składniki:
- 400 g łopatki jagnięcej lub młodej baraniny
- 350 g ryżu
- 100 ml oliwy
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- 2 łyżki rodzynek
- sól, pieprz
- słodka papryka
Przygotowanie:
Mięso opłukać, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, opłukać, posiekać, czosnek obrać i zmiażdżyć. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, usunąć pestki. Ryż smażyć na 4 łyżkach oliwy, aż stanie się przezroczysty. Wlać 700 ml wody i gotować 10 minut.
Na pozostałym tłuszczu zrumienić mięso i cebulę, dodać rodzynki, pomidory i czosnek. Doprawić solą i pieprzem oraz papryką i połączyć z ryżem. Gotować na małym ogniu pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. Przełożyć pilaw do naczynia żaroodpornego i piec 40 minut pod przykryciem w temperaturze 180 st.C.