Niezwykle prosta i zaskakująca smakiem przekąska prosto z Galicji. Chętnie zajadana przez Hiszpanów. Tapas ten to nic innego jak papryczki smażone na oliwie i posypane solą. Niestety pimientos de padron trudno jest dostać w naszym kraju, ale jak wam się uda - koniecznie powinniście spróbować wykonać ten przepis.

składniki:
- papryczki pimientos de padron
- oliwa do smażenia
- sól
przyrządzanie:
- Na patelnię o wysokich ściankach nalej cienką warstwę oliwy (papryczki powinny być zanurzone mniej więcej do połowy) i rozgrzej ją. Następnie wrzuć papryczki i smaż, aż się przyrumienią, przewracając je od czasu do czasu.
- Usmażone papryczki odsącz z oliwy i przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przełóż do miski i posyp solą.