Tradycyjny wschodni dodatek do potraw lub samodzielne danie podawane z pikantnymi sosami
przepis z kuchni: tureckiej
czas: 20 minut + 3 godziny wyrastania ciasta
liczba porcji: 5
składniki:
0,5 kg maki
2 dkg drożdży
ćwierć szklanki mleka
3 łyżki oliwy
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
tłuszcz do smarowania blachy
przyrządzanie:
Drożdże rozdrobnić i wymieszać z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki i tak przygotowany zaczyn odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoja objętość, do miski wsypać mąkę i zaczyn oraz oliwę i sól. Dokładnie wyrabiać, dodając po troszeczku wody aby ciasto było elastyczne, miękkie i niezbyt zwarte. Pozostawić (w ciepłym miejscu) do wyrośnięcia w przykrytej i natłuszczonej misce na 1.5 – 2 godz. Ciasto rozwałkować następnie na 10 placuszków i odłożyć na 30 min. do wyrośnięcia. Piec przez ok. 5-7 minut w temperaturze 220 – 230 stopni na natłuszczonej blasze, a wierzch posmarować białkiem lub wodą.
uwagi:
Podawać z sałatkami lub piknantnymi dipami