Prosta do przygotowania pasta do pieczywa z fasoli, rodzynek i czosnku
przepis z kuchni: mołdawskiej
czas: 15 minut +1 godzina gotowania fasoli
liczba porcji: 6
składniki:
25 dag moczonej przez noc fasoli jaś
pól szklanki rodzynek
4 ząbki czosnku
2 łyzki oliwy z oliwek
sól, pieprz, kimnek
przyrządzanie:
Fasolę gotować do miękkości w tej samej wodzie, w której była moczona przez ok. 12 godzin. Gotowanie potrwa ok. godziny. Następnie odsączyć i wystudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem. Czosnkek obrać i przecisnąć przez praskę. Fasolę zmiksować z odsączonymi rodzynkami, czosnkiem i oliwą oraz przyprawami. Gotową masę oziębić w lodówce. Na półmisek wycisakć nastepnie dekoracyją szprycą małe porcje. Udekorować natką pietruszki.
uwagi:
Podawać ze świeżym żytnim pieczywem