
Jedna z dwóch proponowanych przez nas podstaw do przygotowania tradycyjnego włoskiego dania
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 15 min + 1 h wyrastanie ciasta
liczba porcji: 2
składniki:
400 g mąki
30 g drożdży
4 łyżki oliwy z oliwek
2/3 szklanki mleka rozcieńczonego z wodą w równych proporcjach
pół łyżeczki soli i cukru
szczypta pieprzu
bazylia, oregano, tymianek
przyrządzanie:
Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dolać oliwy z oliwek i trochę rozcieńczonego z wodą ciepłego mleka oraz 1/2 łyżeczki cukru. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez około 10 minut. Następnie odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a potem rozwałkować na placki grubości 5-6 mm i ponakłuwać je widelcem. Piec w temeraturze 180 stopni.
uwagi:
Na zdjęciu ciasto puszyste posmarowane sosem pomidorowym
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













