
Dla każdego coś dobrego - czyli pizza z różnymi składnikami na czterech kawałkach
przepis z kuchni: włoskiej
czas: max. 2,5 godz. - zależnie od wariantu
liczba porcji: 2
składniki:
200 g mozzarelli (patrz także składniki ciasta i sosu)
4 serca karczochów
mała czerwona papryka
5 - 6 filecików anchois
2 łyżki odsączonych kaparów
1 duży pomidor
pół krążka sera camembert
1 cebula
4 łyżki drylowanych czarnych oliwek
3 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
Na cieście CIENKIM lub PUSZYSTYM rozprowadzić SOS POMIDOROWY. W przypadku obu rodzajów placków posypać rozdrobnionym serem mozzarella. Na poszczególnych ćwiartkach ciasta rozkładać składniaki: na jednej serca karczochów, na drugiej pokrojone fileciki anchois oraz połowę kaparów, na kolejnej paski papryki i półplasterki cebuli oraz resztę kaparów, a na ostatniej kawałki sera camembert na przemian z plastrami pomidorów. Na całej pizzy równomiernie rozłożyć czarne oliwki. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
uwagi:
Składniki można zmieniać w zależności od upodobań.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













