Doskonała pizza w wersji dla wegetarian, ale także dla miłośników dobrego smaku i połączenia smaku słodkiego ze słonym. Pizza inna niż wszystkie!
składniki:
- 350 g mąki,
- 20 g świeżych drożdży,
- 200 ml wody,
- szczypta soli,
- 2 łyżki oleju,
- kozi ser
- miód
- płatki migdałów
- gruszki
- koperek
przyrządzanie:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać do mąki zmieszanej z solą i olejem. Zagnieść na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować spód. Rozdrobnić ser kozi z miodem i przyprawami.
Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować i przełożyć na wysmarowaną olejem blachę.
Powierzchnię ciasta posmarować sosem, a następnie wyłożyć pokrojonymi gruszkami.
Posypać kawałeczkami koziego sera i polać odrobiną miodu.
Piec około 15-20 min. w temperaturze 200 stopni.
Posypać płatkami migdałów i koperkiem.