Pyszna pizza ze szpinakiem i dwoma rodzajami sera to idealny kąsek dla wszystkich, zwłaszcza nie jedzących mięsa. Sprawdźcie super przepis na oryginalną pizzę!
składniki:
Ciasto:
- 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
- 350 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 średnia cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- tymianek – najlepiej świeży
- oliwa
- 100 g sera żółtego
- 100 g sera topionego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- najlepiej liście świeżego szpinaku, można zastąpić też mrożonym (około 70 g)
- sól/ pieprz
- 1 kulka mozzarelli
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
przyrządzanie:
- Drożdże wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta.
- Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką.
- Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.
- Do ciasta dodajemy resztę przesianej mąki, sól i oliwę. Wlewamy resztę ciepłej wody i mieszamy składniki najlepiej ręką. Przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
- Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
- Na rozgrzaną oliwę przekładamy liście szpinaku, podsmażamy chwilkę (do momentu aż będą „zwiędnięte”) doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy aż przestygnie.
- Cebulę i czosnek szatkujemy i smażymy na rozgrzanej oliwie, do momentu aż się zeszkli. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę, sól i pieprz.
- Do sosu dodajemy pokrojony w plasterki ser żółty, serek topiony i tymianek do smaku. Cały czas mieszamy, czekając aż sery się rozpuszczą.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Blachy do pieczenia smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną mąki.
- Ciasto smarujemy dokładnie sosem śmietanowym, wykładamy podsmażonym szpinakiem, pokrojoną mozzarellą i posypujemy startym żółtym serem.
- Pizzę pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 *C.
Zobacz też przepis na: Pizza z kurczakiem i pieczarkami z sosem śmietanowym