Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Pizza ze szpinakiem i serem

Pyszna pizza ze szpinakiem i dwoma rodzajami sera to idealny kąsek dla wszystkich, zwłaszcza nie jedzących mięsa. Sprawdźcie super przepis na oryginalną pizzę!

spinach-72123_1280  

składniki:
  Ciasto:

  • 30 g świeżych drożdży, o temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 (niepełna) szklanka ciepłej wody
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + do posmarowania blach
  Sos:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • tymianek – najlepiej świeży
  • oliwa
  • 100 g sera żółtego
  • 100 g sera topionego
  • sól, pieprz
  Dodatki:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • najlepiej liście świeżego szpinaku, można zastąpić też mrożonym  (około 70 g)
  • sól/ pieprz
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3/4 szklanki startego żółtego sera
 

przyrządzanie:

  • Drożdże wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed przygotowaniem ciasta.
  • Do dużej miski wkładamy pokruszone drożdże, cukier, 1/3 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki mąki. Mieszamy i przykrywamy ściereczką.
  • Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  • Do ciasta dodajemy resztę przesianej mąki, sól i oliwę. Wlewamy resztę ciepłej wody i mieszamy składniki najlepiej ręką. Przekładamy na blat i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut.
  • Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia.
  • Na rozgrzaną oliwę przekładamy liście szpinaku, podsmażamy chwilkę (do momentu aż będą „zwiędnięte”) doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy aż przestygnie.
  • Cebulę i czosnek szatkujemy i smażymy na rozgrzanej oliwie, do momentu aż się zeszkli. Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę, sól i pieprz.
  • Do sosu dodajemy pokrojony w plasterki ser żółty, serek topiony i tymianek do smaku. Cały czas mieszamy, czekając aż sery się rozpuszczą.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Blachy do pieczenia smarujemy oliwą i posypujemy odrobiną mąki.
  • Ciasto smarujemy dokładnie sosem śmietanowym, wykładamy podsmażonym szpinakiem, pokrojoną mozzarellą i posypujemy startym żółtym serem.
  • Pizzę pieczemy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 220 *C.

 

Zobacz też przepis na: Pizza z kurczakiem i pieczarkami z sosem śmietanowym