Ciasto filo bardzo często wykorzystywane jest w kuchni greckiej: do deserów czy placków warzywnych. My postanowiliśmy go wykorzystać do zrobienia warzywnej zapiekanki z pomidorami, serem i brokułami!
[caption id="attachment_196616" align="aligncenter" width="834"]
Vegetable pie with paprika, tomatoes and cheese on wooden background[/caption]składniki:
- seler naciowy
- pomidory koktajlowe
- ser żółty cheddar
- brokuł
- ciasto filo
- przecier pomidorowy
- bazylia świeża
przyrządzanie:
- Wykładamy formę do tarty ciastem filo.
- Smarujemy je oliwą z oliwek.
- Mieszamy przecier z bazylią i smarujemy wierzch ciasta.
- Nakładamy warzywa i posypujemy serem.
- Zapiekamy w piekarniku 30 minut w temp. 180 stopni.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














