Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

Świąteczne Ciasta Fit – Lekkie, Pyszne i Zawsze Udane

3 ciasta FIT idealne na Święta !

3 ciasta FIT idealne na Święta !

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wigilia Fit – Zdrowe Świąteczne Przepisy, Które Nadal Smakują Jak U Babci

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Wesela 2026: Koniec ery “schabowego”. Raport o nowych trendach Fine Dining

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Placek prowansalski

Specjał kuchni francuskiej do podawania na zimno i na ciepło.

przepis z kuchni: francuskiej

czas: 45 minut + 35 minut pieczenia

liczba porcji: 4

składniki:
na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
3 łyżki zimnej wody
sól, pieprz
olej do posmarowania formy

nadzienie:
1 cebula
1 cukini
1 czerwonej papryki
kilka czarnych oliwek
50 g tartego parmezanu
2 jajka
150 ml śmietany
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
suszone zioła (może być gotowa mieszanka ziół prowansalski)

przyrządzanie:

Z mąki i posiekanego masła zagnieść ciasto, dodając wodę, odrobinę soli i pieprzu. Ciasto uformować w kulą, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do tart posmarować tłuszczem i wyłożyć cienko rozwałkowanym ciastem. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec przez 15 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Przygotować nadzienie: jaja wymieszać ze śmietaną i z tartym parmezanem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki i zioła. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Na podpieczonym cieście ułożyć warzywa i oliwki, a następnie wylać masę z jaj i śmietany. Piec przez 25 – 30 minut. Podawać na ciepło lub zimno – koniecznie z kieliszkiem wytrawnego, francuskiego Cabernet Sauvingnon.