Solidna propozycja danie główne. Dla naprawdę głodnych.
składniki:
- 2 kg ziemniaków
- cebula
- 2 jaja
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
- 60 dag chudego mięsa wieprzowego
- 2 duże cebule
- puszka kukurydzy
- 3 łyżki przyprawy do gulaszu
- 3 ząbki czosnku
- łyżka majeranku
- łyżeczka słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany
- olej
- jogurt naturalny
- 2 łyżki majonezu
- 3 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- czosnek granulowany
przyrządzanie:
- Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Całość wymieszaj na jednolitą masę.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż po dwa placki. Mięso pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju, przypraw przyprawą do gulaszu.
- Dodaj pokrojoną cebulę, słodka paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, liść laurowy.
- Duś pod przykryciem (około 15 min.). Pod koniec duszenia dodaj kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy połączony ze śmietaną.
- Jogurt wymieszaj z majonezem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, przypraw ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym.
- Wymieszaj i odstaw na 15 minut do lodówki.
- Farsz nakładaj na usmażony placek i przykryj drugim plackiem. Polej sosem.