Ciekawe placki z dodatkiem tradycyjnego sera.
składniki:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 200 g oscypka
- 6 łyżek mąki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej
- kwaśna śmietana
przyrządzanie:
- Oscypek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cukinię i marchew umyj dokładnie i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj i odstaw na kilka minut, aby puściły sok.
- Odciśnij sok, dodaj do warzyw ser, jajko i mąkę. Wymieszaj, aby powstała gęsta papka.
- Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nakładaj po łyżce ciasta i rozpłaszczaj je tak, aby powstały niewielkie placki.
- Smaż je na rumiano z obu stron.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.