Placki ziemniaczane - uniwersalne danie do podania na słodko lub na słono, dla wielu to smak tradycji. Sprawdź nasz przepis na pyszne placki ziemniaczane.
liczba porcji: 16 średniej wielkości placków
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej roślinny do smażenia
przyrządzanie:
- Ziemniaki i cebulę obieramy, następnie ucieramy na grubych oczkach tarki (grubsze oczka zapewniają większą chrupkość placków).
- Starte ziemniaki i cebulę przesypujemy do sitka i odciskamy nadmiar soków (ważne, aby zachować je na później)
- Do ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę i jajka, mieszamy, po czym dodajemy sól i pieprz do smaku.
- Z wyciśniętych płynów zlewamy wszystko oprócz białego osadu z dna miski. Osad dodajemy do miski z ziemniakami i całość mieszamy.
- Na rozgrzanym oleju (warstwa mniej więcej 1-2 mm) smażymy placki. Jeśli chcemy aby były chrupiące z zewnątrz, a miękkie w środku i nie ociekały tłuszczem to musimy zwrócić uwagę na temperaturę ich smażenia. W skali od 1 do 10 najlepiej smażyć na mniej więcej 7 stopniu mocy kuchenki.
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy odrobinę ciasta, jeśli ładnie skwierczy to możemy zaczynać smażenie naszych placków.
- Smaż około 3-4 minuty na każdej stronie (powinny uzyskać ładny złoty kolor).
- Usmażone placki wykładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć tłuszcz.
- Możliwości podawania są nieograniczone, wszystko zależy od Waszych gustów smakowych. My polecamy ze smażonymi warzywami.