
Lekkie placuszki z cukinią, szynką i serem feta
czas: 30 minut
liczba porcji: 4
składniki: 
2 małe cukinie
150 g szynki konserwowej
100 g sera feta
3 łyżki tartego żółtego sera
1 jajo
6 łyżek bułki tartej
1 cebula
3 ząbki czosnku
po szczypcie suszonej bazylii i tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
przyrządzanie:
Cukinie umyć, jeśli mają miękką skórkę, nie obierać. Jeśli skóra jest twarda, cienko obrać. Zetrzeć na tarce, lekko posolić i pzostawić na 20 minut na sicie. W tym czasie zetrzeć na tarce szynkę i cebulę oraz ser żółty, pokruszyć ser feta. Wymieszać z bułką tartą, jajkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami. Dodać odciśniętą lekko cukinię, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto jest zbyt wodniste, dodać więcej bułki tartej. Formować niewielkie placuszki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













