Szybkie kotleciki z gotowanej marchewki i dodatków. Lekki i smaczny obiad dla całej rodziny. Podawaj z kaszą gryczaną, albo ziemniakami.
składniki:
- 3 jajka
- 4 ugotowane marchewki
- pół szklanki mąki
- 4 łyżki masła
- sól, olej do smażenia
- 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz, sól
przyrządzanie:
- Jajka rozbij, oddzielając białka od żółtek
- Białka ubij na sztywną pianę
- Marchew zmiksuj i dokładnie wymieszaj z mąką, żółtkami, miękkim masłem
- Dopraw solą do smaku. Na koniec dodaj pianę z białek, aby powstała puszysta masa
- Na patelni rozgrzej olej i łyżką kładź płaskie placki
- Smaż z obu stron na złoto
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i przypraw według uznania, sosem skrop placuszki