Przepis z książki "365 obiadów za pięć złotych przez Lucynę C. autorkę jedynych praktycznych przepisów z dodatkiem 120 obiadów postnych bez ryb" Warszawa 1873r. z działu "Wołowina"
przepis z kuchni: polskiej
Wyżyłowaną i naszpikowaną polędwicę posmarować oliwą, obłożyć krajaną w plastry cebulą, posolić i popieprzyć. W godzinę włożyć na rożeń, obwinąć papierem posmarowanym młodem masłem i piec na mocnym ogniu całą godzinę, jeśli mała 3 kwadranse, papier zdjąć na 10 minut przed zdjęciem z rożna. Wziąść szklankę madery, 4 łuty bulionu, kilka ziarenek pieprzu, zagotować razem, oddzielnie łyżkę młodego masła zagotować z łyżką mąki, rozebrać bulionem z maderą, zagotować, przefasować przez sito i polać polędwicę na półmisku.