
Błyskawiczne do przygotowania, a bardzo smaczne i efektowne danie z polędwicy wieprzowej i sera z niebieską pleśnią
czas: 10 minut + 50 minut pieczenia
liczba porcji: 4
składniki: 
2 polędwiczki wieprzowe (łącznie ok. 800 g)
200 g sera pleśniowego
sól, pieprz, duża szczypta ziół prowansalskich
3 łyżki masła  
przyrządzanie:
Polędwiczki oczyścić z błon, umyć, naciąć wzdłuż na głębokości 1,5 – 2 cm. W nacięciu umiescić pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Spiąć wykałaczkami. Polędwiczki obficie oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Umieścić w wysmarowanym masłem naczyniu do zapiekania. Posyać wiórkami masła. Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni bez przykrycia.
uwagi: 
Razem z polędwiczkami można upiec również obrane, posypane ziołami prowansalskimi i solą ziemniaki. Wówczas należy użyć nieco więcej masła.
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













