Dzisiaj zaproponuję bardzo proste ale też bardzo aromatyczne ciasto, które robi się w malakserze…zero brudzenia misek, ubijania białek czy innych komplikacji! Idziemy na kulinarne wakacje
Wpadnijcie na mojego Facebook’a po wiecej inspiracji.
Składniki:
- 1 pomarańcza (ze skórka)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125g miękkiego masła
- 1 szkl cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki maki
- 1 szkl rodzynek
- 1/2 szkl orzeczhow wloskich lub ziaren slonecznika
- 1/3 szkl kandyzowanej skorki z pomaranczy
Wykonanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 160 st C. Natłuszcz formę do pieczenia i wyłóż papierem do pieczenia.
2. Pokrój pomarańcze w ćwiartki, usuń pestki i wrzuć do malaksera do uzyskania jednolitej pulpy.
3. Rozpuść sodę w pół szklanki wody i dodaj do malaksera z masłem, cukrem, jajkami, ekstraktem z wanilii i mąką. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj rodzynki, orzechy, kandyzowaną skórkę, wymieszaj łyżką lub kilka razy użyj pulsacynie malaksera (jeśli włączysz ciągłe miksowanie dodatki się rozpadną). Gotową masę wlej do formy i piecz ok 1 godz, do momentu kiedy wbita wykałaczka w środek ciasta będzie sucha.