składniki:
- 1 kg pomidorów
- ząbek czosnku
- 100 g cebuli
- pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 60 g masła
- 50 g mąki
- 750 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- 400 g gotowanej szynki
- 270 g startej goudy
- 15 płatów lazanii (bez wstępnego gotowania)
- 200 g pomidorków koktajlowych
przyrządzanie:
- Pomidory, czosnek i cebule pokroić w kostkę. Włoszczyznę pokroić na małe kawałki. Na rozgrzany olej wsypać cebule i czosnek, zeszklić.
- Dodać pomidory i włoszczyznę. Doprawić sola i pieprzem. Warzywa gotować aż powstanie gęsty sos.
- Na roztopionym maśle podsmażyć mąkę. Porcjami wlewać mleko, mieszać. Gotować aż powstanie gęsta masa. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Szynkę pokroić w kosteczkę. 40 g startego sera odłożyć. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Formę do zapiekanek natłuścić.
- Na spodzie formy ułożyć jeden obok drugiego 3 płaty lazanie. Na makaron wyłożyć warstwy sosu pomidorowego, szynki, beszamelu i startego sera.
- Czynności powtarzać do wyczerpania składników.
- Lazanię piec około 30 minut.