Ciekawa propozycja podania pomidorów- na ostro

składniki:
- 12 pomidorów
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 4 kromki chleba
- pół pęczka posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Pomidory umyć, wykroić szypułki. Z wypukłej strony naciąć na krzyż, lekko wycisnąć i włożyć do natłuszczonej formy.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Szalotki i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Kromki chleba obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę, dodać do szalotki, krótko dusić. Masę wystudzić, wymieszać ze startym parmezanem, wyłożyć na pomidory.
- Piec w piekarniku 12-15 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














