Ciekawa propozycja podania pomidorów- na ostro
składniki:
- 12 pomidorów
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 4 kromki chleba
- pół pęczka posiekanej bazylii
- sól
- pieprz
przyrządzanie:
- Pomidory umyć, wykroić szypułki. Z wypukłej strony naciąć na krzyż, lekko wycisnąć i włożyć do natłuszczonej formy.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Szalotki i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Kromki chleba obrać ze skórki, pokroić w małą kostkę, dodać do szalotki, krótko dusić. Masę wystudzić, wymieszać ze startym parmezanem, wyłożyć na pomidory.
- Piec w piekarniku 12-15 minut.