Niebanalne połączenie smaków sprawia, że potrawa ta może być podawana jako przystawka bądź ciekawy dodatek do dania głównego
przepis z kuchni: francuskiej
czas: 20 minut
liczba porcji: 2
składniki:
2 niezbyt duże pory
2 jaja
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki niezbyt ostrej musztardy
sól
przyrządzanie:
Pory obciąć na wysokości 2/3 długości. Odkroić dolne korzonki. Przekroić na dwie części, a następnie naciąć na całej długości i dokładnie umyć.
W niewysokim, ale szerokim garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli i do wrzątku włożyć pory. Gotować około 5 minut, po czym odsączyc i pozostawić do ostygnięcia.
Ugotować jaja na twardo, a nastepnie wystudzić. Obrać ze skorupek. Wybrać zółtka, a białka pokroić w kostkę.
Oliwę wymieszać z musztardą i zółtkami. Na półmisku ułożyć pory nacięciami do góry, które wypełnić sosem musztrdowym. Posypać pokrojonymi białkami jaj.
Podawać na zimno.