Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Pinot noir: delikatność i bogactwo aromatów wina, które warto poznać

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Przyczyny braku apetytu u dziecka – co robić, gdy niemowlę nie chce jeść?

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Czy nad jedzeniem z cateringu dietetycznego w Radomiu czuwają dietetycy? Odpowiadamy!

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Jak odróżnić kawę specjality od kawy komercyjnej?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Czy najtańsza dieta pudełkowa może być smaczna i różnorodna?

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Poznańskie rogale św. Marcina

Rogale św. Marcina to idealny pomysł na dodatek do kawy i herbaty!

rogal1

składniki:
Na ciasto: * 1 ½ kostki masła, * 5 dag drożdży, * ½ szklanki mleka, * 6 żółtek, * 2 łyżki cukru, * 1 kg mąki pszennej Na nadzienie: * 10 dag migdałów, * 10 dag orzechów, * 10 dag białego maku (sparzyć w mleku i zmielić w maszynce o drobnym sitku), * 1,5 szklanki cukru, * 2-3 łyżek śmietany, * cukier waniliowy

przyrządzanie:

Roztopić ½ kostki masła. Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem, następnie razem z podrośniętym rozczynem dodawać do przesianej mąki i wyrobić ciasto, dolewając ciepłe mleko. Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe rozpuszczone masło i dokładnie wrabiać ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.3 godz.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm.,  na jego środku ułożyć pokrojoną w plasterki schłodzona kostkę masła, przykryć wolnymi bokami ciasta i rozwałkować. Złożyć na trzy i jeszcze raz rozwałkować, następnie ponownie złożyć, odstawić do lodówki na ½ godz. Czynność należy powtórzyć 3 razy.

Przygotować nadzienie: migdały, orzechy i przygotowany mak zmielić z cukrem i śmietaną w blenderze. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształt koła i pokroić na trójkąty.  Nadziewać, zwijać formując rożki i zostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180-200 st. na złoty kolor.