Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Poznańskie rogale św. Marcina

Rogale św. Marcina to idealny pomysł na dodatek do kawy i herbaty!

rogal1

składniki:
Na ciasto: * 1 ½ kostki masła, * 5 dag drożdży, * ½ szklanki mleka, * 6 żółtek, * 2 łyżki cukru, * 1 kg mąki pszennej Na nadzienie: * 10 dag migdałów, * 10 dag orzechów, * 10 dag białego maku (sparzyć w mleku i zmielić w maszynce o drobnym sitku), * 1,5 szklanki cukru, * 2-3 łyżek śmietany, * cukier waniliowy

przyrządzanie:

Roztopić ½ kostki masła. Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem, następnie razem z podrośniętym rozczynem dodawać do przesianej mąki i wyrobić ciasto, dolewając ciepłe mleko. Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe rozpuszczone masło i dokładnie wrabiać ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.3 godz.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm.,  na jego środku ułożyć pokrojoną w plasterki schłodzona kostkę masła, przykryć wolnymi bokami ciasta i rozwałkować. Złożyć na trzy i jeszcze raz rozwałkować, następnie ponownie złożyć, odstawić do lodówki na ½ godz. Czynność należy powtórzyć 3 razy.

Przygotować nadzienie: migdały, orzechy i przygotowany mak zmielić z cukrem i śmietaną w blenderze. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształt koła i pokroić na trójkąty.  Nadziewać, zwijać formując rożki i zostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180-200 st. na złoty kolor.