Rogale św. Marcina to idealny pomysł na dodatek do kawy i herbaty!
składniki:
Na ciasto:
* 1 ½ kostki masła,
* 5 dag drożdży,
* ½ szklanki mleka,
* 6 żółtek,
* 2 łyżki cukru,
* 1 kg mąki pszennej
Na nadzienie:
* 10 dag migdałów,
* 10 dag orzechów,
* 10 dag białego maku (sparzyć w mleku i zmielić w maszynce o drobnym sitku),
* 1,5 szklanki cukru,
* 2-3 łyżek śmietany,
* cukier waniliowy
przyrządzanie:
Roztopić ½ kostki masła. Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem, następnie razem z podrośniętym rozczynem dodawać do przesianej mąki i wyrobić ciasto, dolewając ciepłe mleko. Pod koniec wyrabiania wlać ciepłe rozpuszczone masło i dokładnie wrabiać ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.3 godz.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 35 cm., na jego środku ułożyć pokrojoną w plasterki schłodzona kostkę masła, przykryć wolnymi bokami ciasta i rozwałkować. Złożyć na trzy i jeszcze raz rozwałkować, następnie ponownie złożyć, odstawić do lodówki na ½ godz. Czynność należy powtórzyć 3 razy.
Przygotować nadzienie: migdały, orzechy i przygotowany mak zmielić z cukrem i śmietaną w blenderze. Ciasto podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształt koła i pokroić na trójkąty. Nadziewać, zwijać formując rożki i zostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 180-200 st. na złoty kolor.