Jeżeli kochacie naszego tradycyjnego schabowego, z pewnością nie będziecie mogli się również oprzeć jego austriackiemu odpowiednikowi. Sznycel austriacki - Wiener Schnitzel przygotowany jest z cielęciny. I podobnie jak u nas podawany w towarzystwie ziemniaków i surówki.
składniki:
- 2 sznycle cielęce
- 1/2 cytryny
- panierka: bułka tarta, mąka, 1 duże jajko
- olej rzepakowy, 4 łyżki masła - do smażenia
- sól - do smaku
przyrządzanie:
Sznycle rozbić w woreczku lub pod folią na grubość ok. 4-5 mm. Oprószyć solą i wypanierować – mąka, jajko, bułka tarta.
Na patelni rozgrzać olej z dodatkiem 2 łyżek masła. Sznycle smażyć na dużym ogniu, aż jedna strona się ładnie zrumieni, potrząsając często patelnią, dzięki czemu panierka będzie odchodzić od mięsa.
Po przewróceniu na drugą stronę położyć na sznyclach po łyżce masła i smażyć dalej, aż zrumieni się druga strona. Po ściągnięciu z ognia odłożyć na chwilę na ręcznik papierowy.