Popcorn to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Zajadamy go chętnie do meczu czy podczas wieczorków filmowych. Jeżeli lubicie słodkie przekąski, zachęcamy do przygotowania prażonej kukurydzy na słodko.
składniki:
- 200 g prażonej kukurydzy,
- 4-5 łyżek oleju,
- pół łyżeczki soli,
- 125 g masła,
- 200 g cukru,
- 50 ml sztucznego miodu,
- szczypta sody oczyszczonej.
przyrządzanie:
- Kukurydzę prażymy według przepisu na opakowaniu.
- Delikatnie solimy, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia na blasze wyłożonej pergaminem.
- W niewielkim garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier i miód.
- Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, mieszamy i gotujemy nie zmieniając ognia jeszcze przez 5 minut.
- Na końcu dodajemy sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym karmelem polewamy uprażoną kukurydzę, mieszając ją, by karmel równo oblepił popcorn. Odstawiamy do zastygnięcia.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















