Popcorn to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Zajadamy go chętnie do meczu czy podczas wieczorków filmowych. Jeżeli lubicie słodkie przekąski, zachęcamy do przygotowania prażonej kukurydzy na słodko.
składniki:
- 200 g prażonej kukurydzy,
- 4-5 łyżek oleju,
- pół łyżeczki soli,
- 125 g masła,
- 200 g cukru,
- 50 ml sztucznego miodu,
- szczypta sody oczyszczonej.
przyrządzanie:
- Kukurydzę prażymy według przepisu na opakowaniu.
- Delikatnie solimy, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia na blasze wyłożonej pergaminem.
- W niewielkim garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego cukier i miód.
- Podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, mieszamy i gotujemy nie zmieniając ognia jeszcze przez 5 minut.
- Na końcu dodajemy sodę oczyszczoną i delikatnie wymieszaj.
- Tak przygotowanym karmelem polewamy uprażoną kukurydzę, mieszając ją, by karmel równo oblepił popcorn. Odstawiamy do zastygnięcia.