Prażone jabłka najlepiej zrobić teraz. Sezon an te owoce trwa w najlepsze, ceny są przyjemne i wiele odmian do wyboru. Zdecydowanie polecamy. Smakują przepysznie z naleśnikami, lodami, albo jako baza do szarlotki! 
 

składniki: 
- 2 kg jabłek
- sok z połówki cytryny
- garść rodzynek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kardamonu
- cukier
przyrządzanie:
- Jabłka dokładnie umyć, obrać, pokroić na połówki
- Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na plasterki i włożyć do dużego garnka.
- Dodać sok z cytryny, rodzynki i smażyć przez 20 minut, mieszając co jakiś czas
- Dodać cynamon, kardamon i cukier
- Wymieszać odstawić z ognia
- Jabłka gotowe do serwowania
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














