Idealne jako przekąska, dodatek do piwa czy pieczywo na śniadanie.
składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 250 g masła
- 150 ml gęstej śmietany
- 5 dag drożdży
- 5 żółtek
- odrobina ciepłego mleka
- sezam
przyrządzanie:
Drożdże pokruszyć i zalać ciepłym mlekiem.
Mieszać, aż drożdże się rozpuszczą.
Następnie mąkę przesiać na stolnice.
Dodać do niej masło i razem posiekać.
Wówczas dodać żółtka, śmietanę oraz drożdże.
Całość dokładnie wyrobić.
Z powstałego ciasto uformować wałeczki.
Uformować z nich precelki.
Posmarować je masłem i posypać sezamem.
Ułożyć na blasze wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 20 minut.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy