
Rodzaj białego wina musującego włoskiej produkcji.
Wino to wytwarzane jest głównie w północnych częściach Veneto, stąd też jego duża popularność w jego stolicy, Wenecji.
Specyficzny, delikatny smak, połączony z \”bąbelkami\” wino zawdzięcza temu, że wytwarzane jest z niezwykle późno zbieranych owoców winogron.
Prosecco ma niezwykle orzeźwiający smak – jest idealne na ciepłe, letnie wieczory. Na jego bazie przyrządza się popularne we Włoszech koktajle bellini i poinsettia.
Rozróżniamy dwa rodzaje prosecco: spumante i frizzante (wytrawne i półwytrawne).
Uwaga – nazwa \”prosecco\” zastrzeżona jest dla produktów z Veneto, a konkretnie z regionów Conegliano/Valdobbiadene. Warto więc zwrócić uwagę przy robieniu zakupów na napis \”Denominación de Origen\”, który oznacza kontrolowaną nazwę pochodzenia.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













