Genialne połączenie pietruszki i marchewki. Zobaczcie, jak zrobić pyszną zupę krem z tych warzyw.
składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 kg marchewki
- 1 kg korzenia pietruszki
- 1 cebula
- 1 łyżka mielonego czosnku
- 1 gałązka świeżego tymianku
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 litr bulionu z warzyw lub kurczaka
- 2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
przyrządzanie:
- Umyj, obierz marchewkę i pietruszkę, a następnie pokrój na 1 cm kawałki.
- Obierz cebulę i pokrój na cienkie paski.
- Podsmaż cebulę, dodaj czosnek, tymianek i rozmaryn.
- Marchewkę i pietruszkę wrzuć do bulionu i gotuj przez około 20 minut, aż będą miękkie.
- Do bulionu dodaj cebulę, zioła i całość zmiksuj za pomocą blendera.
- Dopraw zupę pieprzem i solą.