Zdrowe i bardzo proste w przygotowaniu ciasto z buraka i marchewki. Pokochacie od pierwszego kęsa! Przepis wg Ewy Wachowicz.
składniki:
- 3 - żółtka
- 1½ szklanki - cukru
- 1 szklanka - oleju
- aromat waniliowy
- 1 szklanka - startych buraków
- 1 szklanka - startej marchwi
- ½ szklanki - posiekanych orzechów włoskich
- 2 szklanki - mąki
- 2 łyżeczki - proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki - soli
- 4 - białka
- sól
- Do dekoracji
- cukier puder
przyrządzanie:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej i aromat. Wmieszać buraki i marchew, następnie orzechy. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, powoli i delikatnie wmieszać do ciasta. Przełożyć do formy o wymiarach 29×33 (posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą), piec w temp. 180 st. C przez 1 godz. i 15 min.
Posypać cukrem pudrem.