Alternatywa dla makowca. Ciasto z makiem, ale w szybszej i prostszej wersji.
składniki:
- mąka krupczatka (15 dag)
- masło (30 dag)
- żółtka (2 sztuki)
- otarta skórka z pomarańczy
- mak (50 dag)
- jajka
- cukier puder
- rodzynki (
- Proszek do pieczenia
- kasza manna (6 łyżek)
- bułka tarta (3 łyżki)
- aromat migdałowy
przyrządzanie:
- Mąkę przesiać na stolnicę dodać 10 dag zimnego masła i dokładnie posiekać. Następnie wsypać 5 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka, zagnieść ciasto.
- Mak sparzyć we wrzącej wodzie, odcedzić ostudzić, przemielić 2 razy w maszynce.
- Pozostałe masło zmiksować z żółtkami i cukrem pudrem.Wsypać kaszę mannę, bułkę tartą, proszek do pieczenia, rodzynki, skórkę pomarańczową, wymieszać.
- Dodać sztywno ubitą pianę z białek i aromat.
- Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć masę makową, wyrównać.
- Piec w temp 180-190 stopni około 45-50 minut.