Krupnik to zupa znana i lubiana od wieków. Dzisiaj jest najbardziej smaczna wersja, gotowana na żeberkach.
składniki:
- 400 g - żeberek wieprzowych wędzonych
- 3 łyżki - kaszy jęczmiennej
- 2 - ziemniaki
- 1 - marchewka
- 1 - pietruszka
- 1 - cebula
- 1 ząbek - czosnku
- seler
- 1 łyżka - masła
- 1 szklanka - śmietany
- 1 - liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
przyrządzanie:
Żeberka podzielić na mniejsze kawałki, umyć i zalać zimną wodą (ok. 2 l). Mogą to być też skrzydełka lub kości ze schabu. Ale uwaga: to, na czym gotujemy wywar, determinuje smak krupniku. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, posolić i podgrzewać na wolnym ogniu do momentu, aż mięso zrobi się całkowicie miękkie. Żeberka wyjąć z garnka i – gdy lekko przestygną – oddzielić mięso od kości.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i warzywa, podsmażyć. Przełożyć do garnka z wywarem. Można też wlać na patelnię odrobinę wywaru, zamieszać i dopiero wtedy przelać wszystko do garnka. Dodać kaszę i gotować przez mniej więcej 10 minut.
Ziemniaki obrać, pokroić w średnią kostkę i dorzucić do zupy. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do momentu, aż ziemniaki zmiękną.
Śmietanę zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodać mięso.
Garnek zdjąć z ognia i wrzucić posiekaną natkę pietruszki