Puszysty mus cytrynowy, idealny po sytym obiedzie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać jak wam smakowało!
składniki:
3 cytryny
3 jajka
1 limonka
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki mleka
przyrządzanie:
- Cytryny oparzamy wrzątkiem, wyciskamy z nich sok
- Jedną skórkę z cytryny ścieramy na tarce o dużych oczkach
- Oddziel żółtka od białek
- Żółtka dodaj do soku z cytryn, wsyp cukier i wymieszaj
- Zacznij dodawać mąkę, cały czas mieszając, aby się rozpuściła
- Postaw miksturę na gaz
- Podgrzewaj mieszając tak długo, aż masa zgęstnieje, ale będzie bez grudek
- Powoli wlej mleko wciąż mieszając
- Gdy masa zgęstnieje, odstaw na moment
- W tym czasie ubij białka na sztywną pianę, dodaj do przestudzonej masy i delikatnie połącz składniki.
- Mus przelej do pucharków i wstaw do lodówki na minimum godzinę
- Po tym czasie posyp pudrem