Poziomki, ach poziomki. Szybki placek z tymi owocami na górze! Taki prosty, a jakże smaczny. Idealne podkreślenie lata! Mniam!
składniki:
- NA BISZKOPT: 4 jajka pół szklanki mąki pół szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody
- NA MASĘ TRZEBA: pół litra śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy
- DODATKI: 2 galaretki szklanka poziomek
przyrządzanie:
- BISZKOPTA ZROBISZ TAK:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- Oddziel żółtka od białek
- Białka ubijamy na sztywno, powolutku dodajemy cukier, potem po jednym żółtku.
- Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy.
- Przekładamy do blaszki, pieczemy przez 30 min. w temperaturze 180 stopni.
- MASĘ ŚMIETANKOWĄ ZROBISZ TAK:
- Śmietanę ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder wymieszany z śmietan-fixem.
- Masę wykładamy na upieczony, ale zimny biszkopt!
- Na śmietanie układamy poziomki
- Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody, tężejące wylewamy na poukładane wcześniej poziomeczki
- Ciasto wstawiamy do lodówki , najlepiej na całą noc