Coś innego na obiad - bulion dashi. Prosty przepis dla miłośników kuchni azjatyckiej. Wszystkie składniki zakupicie bez problemu w większych supermarketach.
składniki:
- pół szklanki sosu sojowego
- pół szklanki wina ryżowego
- 40 g grzybów poku
- 1 płat kombu
przyrządzanie:
Zagotuj około 2,5 litra wody.
Do wrzątku dodaj grzyby i wyłącz. Zostaw grzyby w ciepłej wodzie na całą noc. Oddadzą swój smak, kolor i zapach.
Dorzuć do tej mieszanki kombu. Następnego dnia gotuj wszystko na małym gazie, przez około 45 minut.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj jeszcze 15 minut na bardzo małym gazie, a przy końcu usuń kombu.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















