Na talerzach robi się wiosennie i zielono. Przed Wami bohater dzisiejszego dnia risotto w towarzystwie zielonego groszku.
składniki:
- 2 szklanki ryżu- wybierz ten specjalnie do risotta
- duża cebula biała
- około pół kilo zielonego groszku
- 1 szklanka białego wina
- 2 litry rosołu
- parmezan
- masło
- przyprawy do smaku
przyrządzanie:
Risotto smakuje najlepiej jeśli dusimy ryż w gotowym już wcześniej wywarze. Dlatego jeśli zostanie ci bulion wiesz do czego można go użyć. Będzie idealny do risotta.
Przygotuj sobie większa patelnie.
Cebulkę wymyj, obierz i pokrój w małe kosteczki. Następnie na rozgrzanej oliwą patelni podsmaż na złoto. Do cebulki dodaj cały ryż i wszystko razem podsmaż na małym ogniu. W kolejnym kroku dolewaj bulionu, powoli, stopniowo, aż ryż wchłonie kolejne warstwy. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolewam resztę i nadal mieszam.
Przy końcu gotowania, gdy zauważysz, że ryż już dostatecznie spęczniał dodaj groszek i parmezan. Przypraw do smaku i gotuj jeszcze około 5 do 10 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















