Na talerzach robi się wiosennie i zielono. Przed Wami bohater dzisiejszego dnia risotto w towarzystwie zielonego groszku.
składniki:
- 2 szklanki ryżu- wybierz ten specjalnie do risotta
- duża cebula biała
- około pół kilo zielonego groszku
- 1 szklanka białego wina
- 2 litry rosołu
- parmezan
- masło
- przyprawy do smaku
przyrządzanie:
Risotto smakuje najlepiej jeśli dusimy ryż w gotowym już wcześniej wywarze. Dlatego jeśli zostanie ci bulion wiesz do czego można go użyć. Będzie idealny do risotta.
Przygotuj sobie większa patelnie.
Cebulkę wymyj, obierz i pokrój w małe kosteczki. Następnie na rozgrzanej oliwą patelni podsmaż na złoto. Do cebulki dodaj cały ryż i wszystko razem podsmaż na małym ogniu. W kolejnym kroku dolewaj bulionu, powoli, stopniowo, aż ryż wchłonie kolejne warstwy. Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolewam resztę i nadal mieszam.
Przy końcu gotowania, gdy zauważysz, że ryż już dostatecznie spęczniał dodaj groszek i parmezan. Przypraw do smaku i gotuj jeszcze około 5 do 10 minut.