Sernik mocno cytrynowy - dla tych, którzy uwielbiają kwaskowe desery!
składniki:
1 kg sera mielonego,
300 g cukru,
5 jajek,
1 czubata łyżka skórki cytrynowej,
2 łyżki budyniu śmietankowego,
2-3 krople naturalnego ekstraktu cytrynowego,
100 ml śmietanki 30 lub 36%,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżka soku z cytryny
przyrządzanie:
Ser ucierać z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Dodać skórkę, budyń i ekstrakt. Chwilę zmiksować.
Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Dno i brzegi posmarować delikatnie olejem roślinnym lub masłem. Wlać masę.
Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić sernik, piec około godziny.
W tym czasie wykonać polewę: wymieszać wszystkie składniki i wlać na wierzch sernika. Piec jeszcze 15 minut.
Ostudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku.
Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.