Prosty sernik gotowany. Czekoladowy, bardzo rozpustny, idealny dla gości.
składniki:
- niepełna szklanka mleka
- paczka ciemnych herbatników typu Oreo
- 1 kg mielonego sera dobrej jakości
- 5 jaj z wolnego wybiegu
- kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
przyrządzanie:
Wybrane przez Ciebie herbatniki rozkrusz na drobno. Możesz zostawić kilka większych, średnich kawałków. Przygotuj już teraz formę, w której będziesz trzymała sernik i wrzuć na spód połowę z rozkruszonych herbatników.
W większym garnku rozpuść masło, dosyp cukru i razem porządnie wymieszaj. Kolejno, powoli dodawaj: ser twarogowy, rozbełtane wcześniej jajka i miksuj mikserem na małych obrotach. Niech sernikowa masa będzie w tym czasie na gazie! Oba budynie wymieszaj z mlekiem i wlej do masy sernikowej, mieszaj dokładnie i gotuj jeszcze przez momencik.
Przygotuj foremkę, w której już czekają rozkruszone herbatniki i wlej na nie połowę masy. Teraz wysyp drugą połowę herbatników i ponownie wylej sernik, który ci został. Posyp wszystko resztką herbatników lub zostaw tak jak jest. Wstaw do lodówki na całą noc.