Gazpacho to hiszpański chłodnik przygotowany z pomidorów, papryki i ogórków. To pyszna zupa, która nie wymaga gotowania. Zaskoczy cię wyrazistym smakiem, a w upalne dni orzeźwi.
składniki:
• 1 kg pomidorów
• 2 ogórki
• papryka czerwona
• pół cebuli
• papryczka chilii
• 1 łyżka soku z cytryny
• oliwa
• odrobina tequili
przyrządzanie:
- Parzymy pomidory wrzątkiem, obieramy i kroimy na małe kawałeczki. Wyciskamy także z pomidorów jak najwięcej soku i dodajemy do miąższu.
- Do pomidorów dodajemy pokrojonego ogórka, paprykę i cebulę.
- Dodajemy chili, sok z cytryny, oliwę i tequilę.
- Blendujemy.
- Chłodzimy w lodówce przez minimum 2 godziny. Podajemy schłodzony. Na wierzch możemy dodać przyprawy, ser feta lub kozi. Podajemy z bagietką.
ZOBACZ TEŻ: KURCZAK Z CHILI I ROZMARYNEM