Babcine rogaliki to znakomite, kruche, drożdżowe przysmaki. Można je wypełnić ulubionym nadzieniem. Rogaliki są łatwe w przygotowaniu i zapewne żaden łasuch nimi nie pogardzi.
Składniki:
- 1 kg mąki tortowej,
- 2 kostki margaryny Kasia,
- 2 szklanki śmietany kremowej (kwaśnej),
- 10 dag drożdży,
- 4 żółtka lub bez żółtek,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- powidła.
Przepis:
- Mąkę posiekać z margaryną, dodać drożdże utarte tylko z łyżeczką cukru.
- Dodać śmietanę, żółtka i szczyptę soli. Wszystko razem wyrobić, chwilę poczekać i wałkować ciasto na grubość 0,5 cm.
- Wykrawać rogaliki, nakładać powidła i je zwijać.
- Piec w temperaturze 180 do 200 stopni C lub piec na termo wentylatorze na dwóch poziomach w temperaturze 150 stopni C.
- Po ostudzeniu posypać pudrem.