Niespodziewani goście albo brak czasu na zakupy? To te momenty, gdy doceniamy zrobione wcześniej zapasy. Warto jednak wiedzieć, jak robić je z głową, aby zawsze mieć w domu to, co niezbędne, a jednocześnie nie zmarnować jedzenia.
Zawsze dobrze mieć w domu więcej tego, czego używamy najczęściej. Pozwoli nam to na przygotowanie szybkiego posiłku wtedy, gdy nie mamy czasu wybrać się na zakupy.
Sucho i szczelnie
Trzeba jednak pamiętać, że nasze zapasy muszą być odpowiednio przechowywane. Ważne, aby produkty sypkie znajdowały się w szczelnych opakowaniach, z których nic się przypadkiem nie wysypie. Jeśli nie są to oryginalne opakowania, najlepiej przesypać je do specjalnych pojemników np. plastikowych. Koniecznie jednak musimy wiedzieć, co się w którym z nich znajduje. Dlatego jeśli nie są one wykonane z przeźroczystego tworzywa, najlepiej podpisać je markerem lub nakleić karteczki z nazwą produktu. Dobrym pomysłem może być również wykorzystanie systemów próżniowego pakowania żywności. Nie tylko przedłużają one trwałość produktów, ale również skutecznie zabezpieczają je przed wilgocią i owadami. Bardzo ważną kwestią jest pilnowanie, aby nasze zapasy się nie przeterminowały. Już w sklepie trzeba wybierać egzemplarze o najdłuższym terminie przydatności – zwykle są one układane najgłębiej na półkach. Natomiast w domu na bieżąco trzeba pilnować dat przydatności do spożycia.
W spiżarce przydadzą się:
- Cargo niskie Häfele – pozwoli wykorzystać całą przestrzeń dolnych szafek, dzięki niemu można zagospodarować nawet najwęższe miejsca w kuchni – dostępne w wersji 15, 20, 30 i 45 cm szerokości
- Półka narożna Nuvola – 100% dostępności przestrzeni, dzięki dwóm niezależnie wysuwanym półkom, doskonały pomysł na wykorzystanie pozornie niedostępnego miejsca
- Szafka narożna Mondo – 360st. Obrotu, specjalna budowa pozwala na pełen obrót całej półki, dając całkowity dostęp do przestrzeni narożnikowej
- Szuflada Moovit Mx – dzięki synchronizacji w prowadnicach Matrix i cichemu domykowi wszystko jest pod kontrolą, nawet przy dużych obciążeniach, posiada fantastyczną pojemność i udźwig do 70 kg
Pamiętaj:
- Zapasy powinny się składać z produktów, które znamy, jadamy na co dzień i najbardziej lubimy
- Dłużej możemy przechowywać jedynie produkty trwałe
- Kupujemy tyle opakowań, ile zdążymy wykorzystać przed upływem terminu przydatności do spożycia
- W domu na bieżąco sprawdzamy daty przydatności przechowywanych produktów
- Warto kupić więcej artykułów, które akurat są w promocji po to, aby za kilka dni nie zapłacić za nie dużo więcej
Nie kupujemy na zapas:
- wędlin
- mięsa
- nabiału
- pieczywa
- świeżo wyciskanych soków
- owoców i warzyw