Nasz piątkowy pomysł na obiad to ryba w towarzystwie pieczonych pomidorków cherry.
składniki:
- pstrąg lub inna ryba
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- świeże zioła - kolendra, pietruszka, bazylia, mięta
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
przyrządzanie:
Rybę myję i osuszam.
W blenderze siekam czosnek i zioła. Dodaję odrobinkę oliwy z oliwek.
Przyprawiam rybę z dwóch stron. Dodaję czosnkową marynatę.
Na to wyciskam sok z 1/2 cytryny.
Odkładam do lodówki na około 10 minut.
Nagrzewa piekarnik do 180 stopni.
Folię aluminiową smaruję oliwą. Wkładam do niej rybę. Piekę około 25 minut.
Pomidorki przekrawam na połówki, dodaję do nich zioła i posypuję solą.
Wkładam do osobnej foli aluminiowej i piekę około 10 minut.