Genialny przepis kulinarny na weekendowe grillowanie! Zdrowa odmiana po ciężkostrawnych mięsach pieczonych podczas majówki. Pstrąg z grilla jest łatwy w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. Taka potrawa nadaje się na każdą okazję.
Składniki przepisu kulinarnego
:
- 4 pstrągi,
- 2 cytryny ,
- 4 łyżki masła ,
- kilka gałązek pietruszki,
- zalewa:
- szklanka oleju,
- 4 łyżeczki miodu,
- 4 łyżeczki sosu sojowego,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pstrągi sprawiamy, zalewamy marynatą (czosnek przepuszczamy przez praskę i mieszamy z pozostałymi składnikami) i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu z marynaty ,wkładamy do środka po łyżce masła i pietruszkę .Grillujemy po 5-6 minut z każdej strony. Podajemy z plastrami cytryny.