Pudding chia z musem truskawkowym, który jest po prostu znakomity! Idealny na szybkie śniadanie, albo wykwinty deser dla gości.
składniki:
Składniki na pudding:
- 350 ml ulubionego mleka
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżki syropu klonowego (lub innego słodzika)
- 250 g truskawek
- 2 łyżki syropu klonowego ( lub innego słodzika)
przyrządzanie:
- Do miski wlewam mleko, dodaję syrop klonowy ,nasiona chia. całość dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Pudding możesz przelać od razu do mniejszych pojemników ja jednak robię to później.
- Truskawki pozbawiam szypułek ,wrzucam do kielicha blendera,wlewam syrop klonowy i miksuję na gładki mus. Tak przygotowany mus przelewam do małych słoiczków,wkładam do lodówki i czekam, aż pudding będzie gotowy.
- Gotowy pudding przekładam do słoiczków ,na wierzch polewam musem truskawkowym i dekoruję ulubionymi owocami.
uwagi: